Zapraszamy do zapoznania się z tabelą podstawowych wymagań mikrobiologicznych i fizykochemicznych,
jakim powinna odpowiadać woda.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2015 w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (DZ. U. z 2015 r., poz. 1989).
Lp. |
Parametr mikrobiologiczny |
Najwyższa dopuszczalna wartość |
|
Liczba organizmów (jtk) |
Objętość próbki (ml) |
||
1. | Escherichia coli |
0 |
100 |
2. | Bakterie grupy coli |
0 |
100 |
3. |
Enterokoki |
0 |
100 |
4. |
Ogólna liczba organizmów w 22°C po 72 h |
bez nieprawidłowych zmian |
1 |
Lp. |
Parametr fizykochemiczny |
Jednostka pomiarowa |
Najwyższe dopuszczalne stężenie |
1. | Barwa |
(Pt-Co) |
akceptowalny |
2. |
Zapach |
- |
akceptowalny |
3. |
Mętność |
NTU |
1 |
4. |
Amonowy jon |
mg/l |
0,50 |
5. |
Azotyny |
mg/l |
0,50 |
6. |
Azotany |
mg/l |
50 |
7. |
Bor |
mg/l |
1,0 |
8. |
Chlorki |
mg/l |
250 |
9. |
Chlor wolny |
mg/l |
0,3 |
10. |
pH |
- |
6,5-9,5 |
11. |
Mangan |
µg/l |
50 |
12. |
Sód |
mg/l |
200 |
13. |
Żelazo |
µg/l |
200 |
OCENA JAKOŚCI WODY
Zapraszamy do działu Oceny Jakości Wody, gdzie cyklicznie zamieszczamy ocenę okresową jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi z wodociągów publicznych.